Dezinsecţia este actiunea de prevenire sau de combatere a artropodelor vectoare de germeni patogeni sau dăunătoare ( direct sau indirect)
Speciile de insecte cele mai des intalnite în acest domeniu de activitate sunt:
 
  • Gândacul roşu de bucătărie
  • Gândacul negru de bucătărie
  • Musca
  • Tânţarul
  • Ploşniţa de casă
  • Plosniţa porumbeilor
  • Molia de haine
  • Greierele de casă
  • Puricele de om
  • Păianjenul de casă
  • Viespea
  • Furnica neagră
  • Molia covoarelor
Metode de dezinsecţie: 
  • Chimică-constă in utilizarea substanţelor pesticide de ingestie si contact, pentru combaterea insectelor adulte şi a larvelor. 
  • Substanţele se aplică in stare pulverizată, in strat grosier, in ceaţă caldă şi ceaţă rece.
    Ecologică- constă în amplasarea unor repere cu suport adeziv pe care insectele rămân imobilizate.
 
Substanţele folosite
  • Substanţele pesticide folosite sunt din grupele III şi IV de toxicitate, conform Listei produselor pesticide avizate pentru profilaxia sanitar-umană elaborată de Ministerul Sănătăţii
 
Din punct de vedere practic, dezinsecţia este de doua feluri:
  • Preventivă( profilactica), care are ca scop de a impiedica înmulţirea şi răspândirea dăunătorilor, prin crearea de condiţii nefavorabile dezvoltării acestora. Ea trebuie să aibă caracter permanent, de preferinţă la 3 luni;
  • Curativă ( terapeutică sau de combatere) în focar, care urmăreşte distrugerea şi indepărtarea insectelor si antropodelor din unitatea asupra careia se actioneaza; ea se realizează la intervale repetate de 10-14 zile pentru distrugerea focarelor, fiind urmată apoi de dezinsecţia profilactică.